Τα Βασικά για τα υφάσματα
>
>
Τα Βασικά για τα υφάσματα


Τα Βασικά για τα υφάσματα: Τι είναι τα υφαντά, τα πλεκτά και τα μη υφάνσιμα;

Υφαντά υφάσματα

Τα υφασμένα υφάσματα είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υφάσματα στη μόδα. Επειδή είναι εύκαμπτα, αλλά όχι πολύ ελαστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σχεδόν οποιοδήποτε είδος ρουχισμού: πουκάμισα, παντελόνια, σακάκια, παλτά.

Φτιάχνονται σε έναν αργαλειό με υφαντικό σχέδιο, δηλ. σύμπλεγμα πολλαπλών νημάτων σε ορθή ή/και άλλες γωνίες το ένα με το άλλο. Τα κάθετα νήματα ονομάζονται στημόνι και τα οριζόντια ονομάζονται υφάδι. Ανάλογα με τον τρόπο εναλλαγής του στημονιού και του υφαδιού, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλά σχέδια, γνωστά ως υφαντά μοτίβα.

Λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς τύπους νήματος και ύφανσης, τα υφάσματα κυμαίνονται από ελαφρύ και λεπτό, ακόμη και διαφανές (σιφόν, σατέν) έως χοντρό και ανθεκτικό (τζιν, κοτλέ).

Τα υφασμένα υφάσματα είναι ανθεκτικά και εύκολα στη φροντίδα, διατηρώντας το σχήμα ακόμα και μετά από πολλές πλύσεις. Μπορούν επίσης να φινιριστούν/εξευγενιστούν, ώστε να αντέχουν στην έκθεση στο νερό και στον ήλιο.

Πλεκτά υφάσματα

Τα πλεκτά υφάσματα, από βαμβάκι, βισκόζη ή μαλλί, είναι ιδανικά για οποιαδήποτε ρούχα που απαιτούν άνεση: πουλόβερ, φούτερ, ζακέτες, κολάν, φορέματα, μπλουζάκια, κάλτσες, εσώρουχα. Κατασκευάζονται με διαδικασία πλεξίματος όπου πολλές θηλειές νήματος αλληλοσυνδέονται, είναι φυσικά εύκαμπτα και τεντώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Υπάρχουν δύο τρόποι δημιουργίας πλεκτών: πλέξιμο υφαδιού, μια τεχνική όπου παράγονται οριζόντιες γραμμές και πλέξιμο στημονιού, με κάθετες γραμμές θηλειών.
Τα πλεκτά παρέχουν απαλότητα και ζεστασιά και ταιριάζουν απόλυτα στο σώμα. Ακολουθούν τις κινήσεις του σώματος και επιστρέφουν στο αρχικό τους σχήμα εύκολα, επίσης αντιστέκονται στο τσαλάκωμα.
Πλένονται καλύτερα στο χέρι ή πλένονται στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας έναν απαλό κύκλο για να αποφευχθεί το μπάσιμο, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν η δομή του υφάσματος συστέλλεται κατά τη μηχανική διαδικασία και δεν διαθέτει η α΄ύλη επεξεργασία κατά του μπασίματος.

Μη υφάνσιμα

Τα μη υφάνσιμα, όπως η τσόχα, χρησιμοποιούνται συχνά εκτός της μόδας. Παράγονται από τη σύνδεση φυσικών ή συνθετικών ινών μεταξύ τους – χημικά, θερμικά ή μηχανικά – μπορούν να ταξινομηθούν ως μακράς διαρκείας (χαλιά) ή μιας χρήσης (δηλ. λιγότερο ανθεκτικά από υφαντά ή πλεκτά υφάσματα και συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για ρούχα). Ως εκ τούτου, τα μη υφάνσιμα είναι ιδανικά για εφαρμογές μίας χρήσης: οικιακά μαντηλάκια, προϊόντα γυναικείας υγιεινής, ιατρικά υφάσματα, προστατευτικές ποδιές και άλλα.

Ευθύγραμμη πλεκτική και Κυκλική πλεκτική: Ποια είναι η διαφορά;

Τα πλεκτά ενδύματα κατασκευάζονται με κυκλικές πλεκτομηχανές οι οποίες παράγουν ύφασμα σε μέτρα (τόπι υφάσματος) ή ευθύγραμμες πλεκτομηχανές οι οποίες παράγουν ένα ένα κομμάτι ρούχου π.χ. το εμπρός τμήμα μιας μπλούζας.
Στο κυκλικό πλέξιμο, το μηχάνημα χρησιμοποιεί βελονοστοιχία 360° για να πλέκει το ύφασμα σε έναν συνεχή κύκλο, δημιουργώντας ένα σωλήνα από ύφασμα. Αυτός ο τύπος πλεξίματος χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία σωληνωτών κομματιών, όπως κάλτσες και μακό μπλουζάκια.
Στην ευθύγραμμη πλεκτική παράγεται ένα προς ένα κομμάτι, σε συγκεκριμένες διαστάσεις και κομμένο στο επιθυμητό σχήμα, έχει πολλαπλές δυνατότητες για διαφορετικό πάχος υφάσματος, πολύχρωμα μοτίβα ζακάρ, τρισδιάστατα υφάσματα, ακόμη και τεχνικές υφαντικής.

Τα οφέλη της ευθύγραμμης πλεκτικής

Η χρήση της ευθύγραμμης πλεκτικής τεχνολογίας στη μόδα έχει πολλά πλεονεκτήματα:
– Κατασκευασμένο σε συγκεκριμένες διαστάσεις: τα αντικείμενα μπορούν να κατασκευαστούν με ακριβείς προδιαγραφές όσον αφορά στη χρήση και στο σχήμα τους.
– Ευελιξία: τα ευθύγραμμα πλεκτά μπορούν να συνδυαστούν με ελαστικά υφάσματα για τη δημιουργία τεχνικών πλεκτών ειδικών εφαρμογών και υψηλής απόδοσης.
– Βιωσιμότητα: οι ευθύγραμμες πλεκτομηχανές επιτρέπουν την παραγωγή κατ ‘απαίτηση και με μηδενικά απόβλητα.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ξεκινήστε να γράφετε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Καλάθι αγορών

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.